Kuber vertelt...

Nepal is een democratisch ontwikkelingsland in Azië. Het merendeel is hier hindoe. Ondanks het feit dat ze de meerderheid vormen in Nepal is er godsdienstvrijheid.

Het land kan evenredig verdeeld worden over drie regio's: het Himalayagebergte dat van 6000 tot 8800 meter rijkt, het 'heuvel' landschap van 1000 tot 6000 meter de Terai, de riviervlakte.

Er zijn ongeveer 120 verschillende stammen. verder heerst er ook het kastensysteem, dat mensen onderverdeelt in Hoog, midden, laag en dan nog de outcasts.

IMG_2070.JPG

De leden van de hoge kasten, de Brahamanen en Chhetri’s, zijn meestal hoger opgeleid dan de anderen. Ze hebben de meerderheid in het parlement en als functionarissen van de overheid.

Christenen in Nepal

Tot 1950 waren nog maar enkele christenen te vinden in Nepal. Vanwege de vele vervolgingen door de overheid vluchtten velen het land uit.

De United Mission to Nepal (UMN) begon een campagne in 1953. Met respect en begrip voor de Nepalese overheid begonnen ze aan sociale projecten op het gebied van onderwijs en gezondheid.

Toentertijd begonnen sommige zendelingen die bij de projecten van de UMN betrokken waren voorzichtig het evangelie te verspreiden. Vooral in Kathmandu, Pokhara, Gorkha en Okhaldhunga kwamen mensen tot bekering.

Op hetzelfde moment begonnen christenen uit India en Nepal het evangelie te verkondigen in grensplaatsen als Raxaul (Bihar) en Darjeeling.

In 1970 waren er duizend gelovigen en in 1990 zelfs vijftigduizend.

Van 1990 tot 2000 hebben 300.000 mensen de Here aangenomen als hun Redder. En van 2000 tot 2010 zelfs meer dan 700.000.

Vandaag de dag zijn er meer dan 1 miljoen gelovigen in Nepal, alhoewel de overheidsstatistieken hun aantal beperken tot 300.000.

Veel van de nieuwe gelovigen komen uit de bergstammen: Tamang, Magar, Rai en Limbu. Een heel klein aantal komt uit de hoge kasten. Als organisatie focussen we nu ook op deze groepen.

Nepal heeft een burgeroorlog achter de rug die meer dan 10 jaar duurde. Het conflict tussen de Maoïstische rebellen en de regering onder leiding van koning Gyanendra eiste 17.000 levens en vele duizendenden ontheemden.

Tijdens deze periode hebben de kerken het moeilijk gehad. Al was het toen moeilijk het evangelie te verbreiden, toch zijn er ook toen veel mensen tot Christus gekomen.

Een incident

Er was een meisje dat meedeed met de rebellen. Vaak heeft ze gevochten met het leger of de politie. Plotseling voerden het leger samen met de politie een aanval uit op een maoïstisch dorp. Eén van de agenten was Magendra Magar. Hij kwam oog in oog te staan met dit meisje. Hoewel hij haar in het vizier had, weerhield hij zich ervan om haar te doden. Hij had medelijden. En dat niet alleen... Ze werden verliefd op elkaar.

Na enkele maanden wilden ze trouwen. Magendra, die een christen is, vroeg haar om Jezus in haar leven toe te laten. Ze reageerde positief en raakte overtuigd. Veel dorpelingen waren opperst verbaasd hoe deze relatie tot stand kon komen. Ware liefde tussen vijanden?

De dorpelingen die vaak het slachtoffer werden van de gevechten tussen politie en rebellen, waren bang dat de trouwdienst uit zo lopen op een aanslag of vechtpartij. Zelfs de predikant was daar bang voor, maar legde zijn lot in de handen van God. Maar: de ceremonie verliep bijzonder goed. Het was een groot getuigenis.
Hierna is het meisje niet meer teruggekeerd naar de Maoïsten. Ze begon zelfs het evangelie te verspreiden in haar omgeving.

Vandaag

Vandaag hebben we (de Vrije Presbyterianen) 11 kerken en 25 gemeenschappen in Nepal. Oude en nieuwe gelovigen zijn enthousiast en delen het evangelie.

Iedere maand komen er bijna 15-20 gelovigen bij. 5-10 worden er gedoopt. En ongeveer 500 mensen horen het evangelie door middel van persoonlijk contact, huis aan huis bezoek, het weggeven van Bijbels in hun moedertaal en films en culturele programma's.

Ook verbreiden we het evangelie af en toe over de radio. We publiceren artikelen in (seculiere) nationale dagbladen. Hiermee bereiken we zelfs duizenden mensen.

Gebed

Ons gebed is dat het werk van de HEF nog veel meer mag betekenen voor de verloren zielen in deze wereld. We hebben een groot verlangen om het werk uit te breiden naar West-Nepal. We willen onze mensen vormen en inzetten om het evangelie te verspreiden en nieuwe discipelen te maken voor Hem. Amen.

Kuber Gurung, Dharan, Nepal (secretaris H.E.F.-Nepal)